Polska od kilkudziesięciu lat słynie z produkcji gęsi owsianej, szczególnie cenionej u naszych zachodnich sąsiadów w okresie Bożonarodzeniowym. Gęsi są karmione 3 tygodnie przed ubojem wyłącznie owsem. Stąd pochodzi niezwykły smak naszej gęsi owsianej, zwanej kołudzką.

Gęś jest mięsem o najwyższych walorach prozdrowotnych ze wszystkich rodzajów drobiu. Przede wszystkim jest żródłem dobrze przyswajalnego białka, o dobrym składzie aminokwasów jest tu ok. 23 proc., czyli więcej niż w innych rodzajach mięs. Wbrew obiegowym opiniom gęsina nie jest wcale tłusta - w 100 gramach gęsi owsianej zawarte jest zaledwie 4 proc. tłuszczu, czyli znacznie mniej, niż jest go w tuszce kurczaka (9 g,) czy chudej polędwicy wieprzowej (10 g). Do tego ten tłuszcz jest bardzo dla człowieka zdrowy, bo zawiera duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli ma skład podobny do oliwy z oliwek. Mięso gęsi ma dużo minerałów - potasu, fosforu, magnezu i żelaza. Dużo witamin, zwłaszcza z grupy B.

Jesteśmy dostawcą kalibrowanych tuszek z gęsi owsianej pakowanej w woreczki termokurczliwe, a także dostawcą nóg i piersi z gęsi kalibrowanych i pakowanych próżniowo.

Na rynek Hong Kongu i Chin dostarczamy łapki z gęsi, a także skrzydło z gęsi i jej podroby.

ges-plansza